20.2.18

En riktigt god efterrätt


Idag bjöd jag min kära mor på lunch. Jag hade lagat fetaost-maletköttbiffar, potatis, bearnaisås och sallad. Jag lagade så mycket mat igår kväll så vi har flera dagar framöver. Jag är inne i en period då jag tycker att det är riktigt roligt att laga mat. Speciellt att göra storkok så det räcker i flera dagar. Det är billigt, sparar tid och det är större chans att jag äter hälsosammare eftersom det inte blir nå spontan snabbmat eller färdigmat från butiken.


På tal om mat så måste jag tipsa er om en riktigt god efterrätt jag lagade på jobbet idag. Tiramisu med jordgubbar. Vi hade spa-kväll så då bjöd vi på den. Nästa gång jag lagar den så kommer jag att använda glas, ser finare ut då och kanske lägga ett myntablad på toppen för mer färg så skulle den vara riktigt perfekt.


Tiramisu med jordgubbar

Du behöver: 
8 savoiardikex
250 g mascarponeost
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 tsk kakao
1 tsk farinsocker

Såhär gör du: 
- Separera äggulorna från äggvitorna och lägg dem i olika skålar.
- vispa vitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och vispa till en marängsmet.
- vispa äggulorna med 3 msk socker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt sedan mascarponeost och vispa till en jämn smet.
- vänd ner äggvitesmeten i äggulesmeten och tillsätt 1 tsk vaniljsocker. Blanda noga och försiktigt.
- blanda mjölk med kakao och farinsocker i en kastrull och koka upp medan du vispar. Låt det sjuda en stund tills sockret har smält. och det ser ut som varm choklad.
- doppa kexen i chokladen. Bryt sedan kexen i två eller flera delar.
- sätt en del av kexen i botten på glasen eller skålarna och täck sedan kexen med smet. Lägg sedan ett lager med jordgubbar och sen smet igen, lägg allt ett varv till eller flera beroende på storleken på glasen/skålarna.
- ställ in i kylen i minst 5 timmar före servering.
- pudra kakao på toppen och toppa med jordgubbar innan servering.

2 kommentarer:

Anki Smeds sa...

Tiramisu med jordgubbar måste absolut testas :)

Pamela sa...

jo he va supergott!!!